De zoutchallenge

Weet u hoeveel zout u eet?

 

Zonder dat we ons er bewust van zijn, krijgen we bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout is slecht voor onze gezondheid. Weet u hoeveel zout u per dag eet?

 

Zout is een belangrijke smaakmaker in de Nederlandse keuken, maar te veel inname van deze smaakmaker is slecht voor onze gezondheid. Wist u dat bijna 85% van de Nederlandse bevolking te veel zout eet? Dat betekent dat ze meer zout binnen krijgen dan de maximale hoeveelheid van 6 gram zout per dag. Te veel zout is slecht voor onze bloeddruk, en daarmee voor ons hart en bloedvaten, en voor onze nieren.

 

De top 5 ‘zoutste’ producten
Van al het zout dat we binnenkrijgen, voegen we slechts 20% zelf toe aan ons eten. De rest krijgen we veelal ongemerkt binnen doordat fabrikanten (veel) zout toevoegen aan hun producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden, soep, chips en brood. In brood zit natuurlijk lang niet zoveel zout als in chips of pizza, maar brood is wel een van de grootste boosdoeners dat we te veel zout binnenkrijgen. Dit komt omdat de meeste Nederlanders elke dag wel een paar boterhammen eten. Dit is de top vijf met grootste zoutboosdoeners:

1. Brood

2. Vleeswaren en vlees (bewerkte vleessoorten)

3. Kaas

4. Soep

5. Kant-en-klaar-maaltijden

 

Doe de test: zoveel zout krijg ik binnen
Om inzichtelijk te maken hoeveel zout we eten, ontwikkelde de Nierstichting de Zoutmeter. Een handige digitale test die u binnen vijf minuten een indicatie geeft of u te veel zout eet of niet. De gezondste en lekkerste manier om minder zout binnen te krijgen, is door zo min mogelijk bewerkte producten te eten. Dus minder pakjes en zakjes gebruiken, niet of nauwelijks kant-en-klaar maaltijden en uw eigen dressings en sausjes maken. Wilt u zoutarmer eten, kijk dan eens op de site van het Voedingscentrum. Hier vindt u veel zoutarme recepten.

 

Zoutchallenge: gaat u de uitdaging aan?
Vanaf 27 juni organiseert de Nierstichting de Zoutchallenge: 12 dagen lang zoutbewust eten en producten vermijden waar (te) veel zout in zit. Als u zich inschrijft, ontvangt u het gratis zoutchallenge magazine met handige tips en smaakvolle recepten. Gaat u de uitdaging aan?

 

Terug naar nieuwsbrief