Bescherming tegen het coronavirus

Feiten en fabels over mondkapjes

 

Bent u met een mondkapje nu wel of niet beschermd tegen het coronavirus? En wanneer moet u deze dragen? De feiten en fabels op een rij. 

 

‘Als ik naar buiten ga, is het beter om een mondkapje te dragen’
Fabel.
Een mondkapje is alleen nodig wanneer u in een ruimte komt waar anderhalve afstand houden geen optie is, zoals in het openbaar vervoer. U kunt dus gewoon zonder mondkapje naar buiten.

 

‘Bij de kapper moet zowel de kapper als ikzelf een mondkapje dragen’
Fabel.
U kunt zonder mondkapje naar de kapper. Wel is het belangrijk dat u alleen naar de afspraak gaat als u tenminste 24 uur vrij bent van verkoudheidsklachten of koorts. Het is voor contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialisten, pedicures) ook niet nodig om een mondkapje te dragen, maar een niet-medisch mondkapje mag natuurlijk wel.

 

‘Zonder mondkapje mag je niet reizen in het openbaar vervoer’
Feit.
 Vanaf 1 juni 2020 is het verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, is voldoende. Deze zijn te koop bij de drogist, supermarkt, warenhuis of webshop.

 

‘Een niet-medisch mondkapje beschermt niet tegen het coronavirus’
Feit.
Niet-medische mondkapjes vormen een extra barrière tegen het coronavirus, maar ze zorgen er niet voor dat u helemaal beschermd bent. Als u het zorgvuldig draagt en gebruikt, kunt u met een mondkapje wel mensen rondom u beschermen. Het is een aanvulling op de geldende hygiënemaatregelen.

 

‘Herbruikbare mondkapjes beschermen beter dan wegwerpmondkapjes’
Fabel. Als u ze goed draagt, beschermen beide kapjes even goed. Het is belangrijk dat u een wegwerpexemplaar ook echt na één keer gebruiken weggooit, en een herbruikbaar mondkapje na ieder gebruik wast op 60 graden. Bewaar de mondkapjes zo steriel mogelijk, bijvoorbeeld in een afgesloten bakje of zakje.

 

Lees meer over mondkapjes en hoe u deze op een juiste manier draagt

 

Bron: Rijksoverheid.nl / Gezondheidsnet.nl

 

 

Terug naar Nieuws