Betere behandeling slapeloosheid nabij?

Eén op de tien mensen slaapt chronisch slecht. Slapeloosheid staat daarmee op de tweede plaats in de top-10 van meest voorkomende en belastende psychische ontregelingen. Maar er is hoop. Want mogelijk kan slapeloosheid in de nabije toekomst beter behandeld worden door de ontdekking van onderzoekers van het Nederlands Herseninstituut. Zij hebben ontdekt dat er minstens vijf typen slapeloosheid bestaan. Slaaponderzoeker prof. dr. Eus van Someren, onderzoeksleider van deze studie: “Deze vijf stoornissen of ontregelingen van hersenactiviteit werden tot nu toe altijd op één hoop gegooid. Echt pure onwetendheid.” Daarom werkt de slaappil bijvoorbeeld wel bij de één, terwijl die pil bij een ander helemaal niets doet.

De onderzoekers werkten jarenlang met duizenden vrijwilligers van het internetplatform slaapregister.nl. Duizenden slechte slapers vulden tientallen vragenlijsten in over karakter­eigenschappen die sterk verankerd zijn in de structuur van de hersenen.
Er blijken vijf verschillende profielen van combinaties van karaktereigenschappen te zijn.
Type 1 scoort hoog op lastige aspecten zoals emotionele instabiliteit (somberheid, zich hyper voelen, lang van slag zijn). Type 2 en 3 zijn respectievelijk heel gevoelig voor een beloning of juist heel ongevoelig voor en emotioneel vlak. Type 4 en 5 lijken in veel eigenschappen op goede slapers.

Doordat nu door dit onderzoek duidelijk is dat er vijf verschillende typen slapeloosheid bestaan, kan veel gerichter worden gezocht naar een passende behandeling voor die verschillende soorten slapeloosheid.

Het onderzoek is begin januari gepubliceerd in het befaamde science-tijdschrift The Lancet Psychiatry.

Terug naar Nieuws