Op stap in…

Dordrecht, de oudste stad van Holland die eeuwenlang een grote rol heeft gespeeld, herbergt veel historie.

De historische havens, waar oude schepen aangemeerd liggen, zijn de blikvanger van de fraaie binnenstad. Aan weerszijden van de havens lopen de Voorstraat en de Wijnstraat, door prachtige bruggetjes met elkaar verbonden. Sfeervolle straten met historische koopmanshuizen. In één van die historische panden vindt u Museum Huis van Gijn. Eind 19e, begin 20e eeuw woonde in dit statige patriciërshuis Simon van Gijn. Je waant je terug in de tijd met de talloze fraaie prenten, meubels, zilver, keramiek en speelgoed dat Van Gijn verzamelde. Voor liefhebbers: loop even door naar Groothoofd, waar u uitkijkt op de wijdse Merwede. Een fantastisch uitzicht!

dordrecht

 

Als u weer terugloopt, kunt u de Grote Kerk bezichtigen, behalve op maandag. Even verderop vindt u Het Hof van Nederland, een museum in een monumentaal, 13e eeuws pand. Hier vond in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering plaats, in het diepste geheim georganiseerd door twaalf steden. Zo begon de opstand tegen Spanje.

Is het lekker weer? Dan kunt u met de elektrische rondvaartboot de Dordtevaar een vaartocht over de Dordtse wateren maken. U vindt de Dordtevaar aan de Wijnbrug 1. Tot en met 31 oktober vaart hij dagelijks van 14-17 uur.

 

Vakantie?

Bereid u goed voor op een verre reis:

Chronisch ziek?
Neem contact op met uw arts(en) en neem tijdig voorzorgsmaatregelen wat betreft medicijnen en andere zorg.

Vaccineren
Zorg dat u tijdig uw vaccinaties krijgt. Kijk op www.ggdreisvaccinaties.nl.

Zorg in het buitenland
Kijk op uw polis na hoe u verzekerd bent voor zorg in het buitenland. Is het onduidelijk: bel uw zorgverzekeraar. Neem altijd uw zorgpasje mee. Overkomt u iets en bent u verzekerd bij Zilveren Kruis Achmea? Bel de vakantiedokter: +31 (0)71 364 18 02 (er is nu ook een app!) of de Alarmcentrale Eurocross Assistance: +31 (0)71 364 18 50 (24/7). Zij bieden hulp.

Zakkenrollers
U hebt vakantie, maar zakkenrollers en straatrovers niet. Denk altijd aan uw veiligheid. Op www.veiligopreis.info krijgt u goede raad.

Thuisfront
Geef achterblijvers uw telefoonnummer(s) en vakantieadres(sen). Neem zelf telefoonnummers mee van achterblijvers, verzekeringen en banken (om eventueel uw rekening te blokkeren).

Algemeen Op www.lcr.nl vindt u laatste nieuwtjes over ziekten e.d. in vakantielanden. Als u op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen zoekt op ‘reisadviezen’, leest u of een land veilig is.


O ja, Madurodam!

(nu ook interactief)

Madurodam. Je zou het bijna vergeten. Toch is het voor buitenlandse toeristen één van de opvallendste attracties van Nederland: lopen door een mini-Nederland. Wie is er vroeger niet geweest? Hoe leuk is het dan om er – met of zonder kleinkinderen – weer eens naartoe te gaan en te zien hoe Madurodam veranderd is. Ja, de treintjes rijden nog, bruggen bewegen, en je loopt nog steeds door mini-Nederland, langs al die prachtige oude gebouwen, molens en kerken. Maar Madurodam is enkele jaren geleden fors vernieuwd. Interactief gemaakt. Bezoekers kunnen nu van alles zelf doen: in en overdekte hal het EK 1988 van Oranje herbeleven en je eigen schotkracht meten, je kunt leren vliegen op Schiphol, een schip in de havens van Rotterdam laden en veel meer. Kortom: een hernieuwde kennismaking meer dan waard.

Den Haag
Kosten volwassenen: € 15,50 aan de kassa, online € 13,50 via website Madurodam.

Madurodam

 


 

Handige websites

www.booking.com > Eenvoudig hotels, B&B’s, etc boeken
www.zoover.nl > Lees wat anderen vinden van uw vakantiebestemming
www.iens.nl > Bekijk wat op de menukaart staat van een restaurant en lees de ervaringen van andere bezoekers.

 

Tips

• Ook op vakantie is het slim om uw smartphone goed in te stellen zodat uw GPS-systeem optimaal werkt. Mocht er een ongeval gebeuren, dan kunnen hulpdiensten of kennissen makkelijk achterhalen waar u zich bevindt. 
• Zorg ervoor dat u altijd uw zorgpas bij u hebt en dat u weet welke zorg u via uw zorgverzekeraar krijgt als u in het buitenland een ongeval krijgt.